ŽGVACET OD DOMAĆE KOKOŠI
Sastojci:
2,5 kg domaće kokoši
250 ml sjemenskog ulja
800 g kapule
30 g češnjaka
700 g svježe zrele rajčice
sol
papar
700 ml bijelog vina
peršin
lovorov list
ružmarin
temeljac za podlijevanje
fuži
Na zagrijanoj masnoći popecite sitno nasjeckani crveni luk dok ne postane staklast. Dodajte meso, nasjeckani češnjak i tako popecite meso da i ono porumeni. Dodajte oguljenu i na kockice narezanu svježu rajčicu, promiješajte i podlijte vinom. Po želji dodajte ružmarin, lovorov list ili još neko začinsko bilje (ružmarin, bosiljak, salviju i sl.). Podlijte temeljcem, pa na laganoj vatri kuhajte dok meso ne omekša, a umak se ne zgusne.
Ovkav žgvacet možete poslužiti sa palentom ili tjesteninom tipičnom za istarsko podneblje (makaroni, fuži, njoki, žličnjaci i sl.).