Branko Čukelj

DALMATINSKA PAŠTICADA1O013664

Sastojci:

2 kg goveđeg frikanda
200 g masti
5 češnja češnjaka
2 veća crvena luka
1 korijen celera
2 žlice koncentrata rajčice
1 žlica krušnih mrvica
1 čaša Prošeka
sol, papar, nekoliko klinčića
naribani muškatni oraščić
juha ili voda
ocat

Meso dobro operite, ocijedite, a zatim ga uvaljajte u klinčiće, duguljasto rezani češnjak i suhu slaninu. Tako pripremljeno meso pustite da u finom octu odleži preko noći.

Meso izvadite iz marinade, pa ga na vrućoj masti dobro zapecite sa svih strana. Nakon toga meso izvadite, a na istoj masnoći popecite nasjeckani luk, sitno nasjeckani komadić korijena celera, posolite, popaprite, dodajte nastrugani muškatni oraščić, podlijte s pola čaše Prošeka, u kojem ste rastopili žličicu koncentrata rajčice. I pustite da uzavre. Nakon štro je kratko provrelo, podlijevajte juhom ili vodom i kuhajte poklopljeno na vrlo laganoj vatri 3-4 sata, odnosno dok meso dobro ne omekša.

Omekšano meso izrežite na lijepe kriške, vratite u umak i nastavite kuhati pola sata na laganoj vatri.

U slučaju da umak nije dovoljno gust i taman (mora biti tamnosmeđ), popržite na malo masti žličicu vrlo sitno prosijanih krušnih mrvica, dodajte žličicu koncentrata rajčice te dodajte mesu malo prije nego što je gotovo.

Dalmatinsku pašticadu poslužite uz domaće njoke od krumpira.

Umjesto Prošeka možete upotrijebiti crno vino u koje ste stavili dvije kocke šećera.