Branko Ognjenović

ŽGVACET OD JANJETINE SA ŠURLICAMAzgvacet-janjetine

Sastojci:

2,20 kg janjetina s kostima
700 g crvenog luka
30 g češnjaka
250 ml bijelog vina
20 g brašna
100 ml soka od rajčice
majčina dušica
ružmarin
peršin
sol
papar

Šurlice – makaruni na iglu

1 kg brašna
5 jaja
100 g maslaca
50 ml ulja
150 ml vode
sol

Meso narezano na kockice popecite na plitkoj masnoći. Dodajte sitno nasjeckani luk i polagano pirjajte dok ne ukuha tekućina. Pospite brašnom, dolijte sok od rajčica, vino, vodu, dodajte nasjeckani peršin, ružmarin, češnjak i mažuran, pa nastavite pirjatina laganoj vatri dok meso ne omek­ša. Tekućine mora biti toliko da prekrije meso.

Šurlice pripremite ovako. Od brašna, jaja, omekšanog maslaca, ulja i soli uz postupno dodavanje vode umijesite tijesto srednje čvrstoće. Pripremljeno tijesto oblikujte u male valjčiće koji potom valjajte preko pletaće igle tako da u sredini ostanu šuplji. Pustite da odstoje nekoliko sati, te ih kuhajte u većoj količini kipuće posoljene vode. Kad su šurlice kuhane, dobro ih ocijedite.

Uz žgvacet od janjetine poslužite domaće šurlice.