Pržolica na dalmatinski način
sastojci:
1.5 kg odležanog ramsteka
0.2 lit maslinovog ulja
0.05 kg češnjaka
1 kg blitve
1 kg krumpira
krupna morska sol
svježe mljeveni crni papar
0.15 kg maslina
10 grančica ružmarina
malo cherry rajčica za dekoraciju
Meso narežemo na 10 jednakih odrezaka. Posolimo i popaprimo te premažemo dijelom maslinovog ulja. Ostavimo u hladnjaku 2 sata prije pečenja.
Krumpir ogulimo i narežemo na kockice, kuhamo u posoljenoj vodi. Blitvu očistimo i kuhamo najprije bijeli dio sabljike a nakon 2-3 min dodamo lišće. Ugasimo vatru i ostavimo u kipućoj vodi nekoliko minuta.
Na vrućem maslinovom ulju ispečemo pržolice sa svake strane 2 – 3 min ovisno o debljini mesa. Premjestimo na toplo mjesto i ostavimo da meso “odmori” par minuta.
U međuvremenu na ostatku ulja popržimo sitno sjeckani češnjak, dodamo ocijeđenu blitvu i krumpir. Posolimo, popaprimo i dobro promješamo.
Meso poslužimo na podlozi od ružmarina i sjeckanih maslina sa blitvom na dalmatinski.