Matija Balent

Biftek tri generacije1O147038

Normativ za 4 osobe:

  • Juneći file 0,8 kg
  • Madera umak 0,2 l
  • Mediteranski njoki 4 porcije
  • Pelinkovac 0,05 l
  • Sviježe mediteranske mirodije
  • Maslac
  • Maslinovo ulje selekcija Belić
  • Tikvice 0,1kg
  • Mrkva 0,1 kg
  • Paprika crvena i žuta 0,08 kg
  • Salata fratrova brada 0,06 kg
  • Trešnjasta rajčica 4 kom
  • Sol i papar poo potrebi

Prigotovljavanje:

Biftek 5 sati prije pečenja mariniramo u pelinkovcu svježim mediteranskim mirodijama (kadulja,timjan,ružmarin). Za to vrjeme iskuhamo umak u željenu gustoću skupa s pelinovcem, treba ostavit malo pelinkovca da se u umak stavi na samom kraju tako da se osjete i alkoholne note prije sipanja umaka treba otopit u umaku maslac i dobro izmješat da se dobije željeni sjaj i okus umaka.Prilog pripremamo tako da blanžiranu mrkvu izrežemo u trokute te na maslinovom ulju malo propržimo skupa sa paprikom izrezanom na trokute, tikvicama kojima smo izvadili koštice i trešnjastim rajčicama. Na samom kraju prije posluživanja dodajemo salatu koja se nesmije pržit nego lagano samo povenut., začinimo sa soli i sviježe rmljevenim paprom. Jelo slažemo tako da prvo stavimo njoke koje su napravljene malo deblje u obkliku cigara ( 4 kom. Po osobi). Na to stavimo malo priloga. Završavamo sa biftekom i salatom. Prelijemo umakom i dekoriramo trešnjastom rajčicom.

Mediteranski Njoki

Normativ za 6 osoba:

Krumpir 600 gr
Parmezan 5 žlica
Jaje   1 kom
Papar
Svježe izriban muškatni oraščić
Brašno 175 gr
Mediteransko bilje(kadulja,timjan,peršin list, ružmarin)   50 gr

Prigotovljavanje:

Mediteransko bilje(samo zeleni djelovi) pofurimo u kipučoj vodi i fino skošemo. Za to vrijeme skuhamo krumpir u slanoj vodi, dobro ga ocijedimo te umješamo sve sastojke. Njoke koje smo napravili skuhamo u slanoj vodi. Kada su njoki kuhani ocjedimo ih i stavimo na otopljeni maslac, po želji možemo na njih stavit svježe iskosani peršin list.