Miroslav Dolovčak

GUSKA ILI PATKA NA TUROPOLJSKI NAČINguska

Sastojci:

1 guska od oko 3-3,5 kg
700 g ukuruzne krupice
350 guščje jetre i želudaca
2 glavice crvenog luka
10 žlica biljnog ulja
4 klinčića
6 češnja češnjaka
1 žličica mljevene slatke crvene paprike
Sol i papar prema potrebi

Gusku najprije očistite, operite, osušite, pa je izvana i iznutra posolite i to nekoliko sati prije pečenja. Pripremljenu gusku stavite u pleh za pečenje, prelijte je vrućim uljem, a zatim u pleh dolijte vode u visini pola prsta. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C povremeno je zalijevajući sokom u kojem se peče i prema potrebi dolijevajte vode kako bi guska bila što sočnija.

Dok se guska peče pripremite prilog tako da u 1,5 l vode stavite sol, nasjeckana jetra i želudac, te luk i češnjak koji ste prethodno nasjeckali i malo popržili na ulju. Dodajte klinčiće, papar i papriku, pa kuhajte dok jetra i želudac omekšaju. Pred sam kraj uspite kukuruznu krupicu i kuhajte dalje neprestano miješajući. Ako smjesa postane suviše gusta, ulijte malo vruće vode. Pečenu gusku izvadite iz pleha. Kuhanu smjesu od kukuruzne krupice stavite na masnoću u pleh, vratite gusku, pa sve zajedno pecite još oko 30 minuta.

Pečenu gusku narežite na komade, složite je na tanjur za posluživate, uz nju složite narezani prilog od kukuruzne krupice i poslužite.

Ako se tokom pečenja iz guske iscijedi previše masnoće, dio svakako odvojite.