Tomislav Hruban

Glazirana patka sa plavim zeljem i ječmenom kašom1O197360

SASTAV za 4 osobe:

  • – Patka – 1 cijela
  • – Pileća jetrica – 100 g
  • – Crveno zelje – 150 g
  • – Ječmena kaša – 200 g
  • – Crveni luk – 2 glavice
  • – Tikvice – 1 kom
  • – Paprika svježa – 1 kom
  • – Mrkva – 2 kom
  • – Krumpir – 1 kom
  • – Cherry rajčica – 4 kom
  • – Bijelo vino – 250 ml
  • – Suncokretovo ulje – 200 ml
  • – Mažuran kosani – 1 žlica
  • – Crvena slatka paprika – 1 žličica
  • – Škrobno brašno – 1 žličica
  • – Šećer – 1 žličica
  • – Kiml mljeveni – malo
  • – Sol, papar – p.p

PRIPREMA:

Od patke odvojimo prsa, batke sa zabatkom i krilca. Napravimo mješavinu začina od soli, papra, mljevene crvene paprike i mažurana, te začinimo patku. Ostavimo nakratko da se marinira. Zatim je stavimo u pleh za pečenje, dodamo krupno narezanu mrkvu i luk, te pečemo u pećnici na 180 ⁰C. Pritom je češće podlijevamo, a pred kraj dolijemo i malo vina. Kad je pečena ostavimo je na toplom, umak od pečenja zgusnemo s malo škrobnog brašna razmućenog s vodom. Ječmenu kašu skuhamo dopola u slanoj vodi. Prodinstamo sitno kosani luk dodamo pileća jetrica narezana na sitnije komade i podlijemo vinom. Dodamo ocijeđenu ječmenu kašu, te pirjamo povremeno podlijevajući dok kaša ne bude mekana. Začinimo solju i paprom, a kod serviranja dekoriramo prženom cherry rajčicom. Crveno zelje naribamo i prodinstamo na sitno sjeckanom luku, dodamo žličicu šećera, podlijemo malo vinom, te pirjamo dok zelje ne bude mekano. Začinimo solju, paprom i dodamo na vrh noža mljevenog kimla. Mrkvu, tikvicu, krumpir i svježu papriku oblikujemo po želji. Blanširamo u slanoj vodi, te kratko sotiramo na masnoći.