Vladimir Balent

Teleći medaljoni na slavonski način1O197310

sastojci:

Teleći file 1,50kg
Slanina(špek) 0,30kg
Luk crveni 0,30kg
Vrhnje slatko 0,8kg
Vrhnje kiselo 0,4l
Vino bijelo Đakovačko Chardonnay 2010 0,3l
Sol 0,02kg
Papar 0,001kg
Ulje ili mast za prženje 0,08l
Krumpir 2,5kg
Sir dimljeni 0,10
Maslac 0,05
Brašno oštro   0,05
Tikvice za ukras 0,60

Od telećeg filea izrežemo 30 komada medaljona, omotamo sa slaninom, posolimo i popaprimo. Jednu stranu medaljona uvaljamo u brašno i lagano pržimo na masnoći.

Kada su prženi izvadimo ih i dodamo bijelo vino, slatko i kiselo vrhnje. Prokuhamo, vratimo medaljone i reduciramo umak do potrebne gustoće. Umiješamo maslac i po potrebi dosolimo i popaprimo.

U međuvremenu krumpir izrežemo na ploške debljine 3mm. U tavi ispržimo preostalu slaninu rezanu na rezance, dodamo luk na ploške, osolimo i spirjamo da je staklast, te dodamo kiselo vrhnje i popaprimo.

U odgovarajući kalup ili protvan slažemo red krumpira, pa red luka, red krumpira, red luka i na kraju red krumpira, zalijemo mješavinom slatkog i kiselog vrhnja i naribamo dimljeni sir. Peći u pećnici oko 40 min. na 180 stupnjeva.

Na sredini tanjura stavimo slavonski krumpir, okolo tri medaljona sa umakom i ukrasiti s tri oblika tikvica.