Ljudevit Grgurić Grga dobio nagradu za životno djelo

Cijenjene kolegice i kolege, poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji!

U ovom za mene izuzetnom danu dopustite mi zahvaliti se onima koji su me predložili, te članovima stručnog ocjenjivačkog suda HRT-a koji su mi dodijelili ovu prestižnu nagradu za ŽIVOTNO DJELOIVAN ŠIBL!

Životno djelo! “ Što je to zapravo? Uz najbolju volju niti u ovoj prigodi ne znam pravi odgovor na to samo naizgled retoričko pitanje.

A, sve se čini tako jednostavnim: život se živi, a djelo je plod rada!

No, bilo kako bilo, ja sam jedan od onih koji je imao veliku sreću i privilegiju svoj profesionalni život istinski živjeti u okruženju kojeg zovemo televizijskim i radijskim eterom!

Taj sam život sanjao još od mojih mladih dana koja, moram priznati, nakon prekinutog studija prava, (zbog čega sam bio primoran raditi na šalteru banke kao blagajnik) i nisu bila baš obećavajuća.

No, kada mi se ukazala životna šansa, kada sam u konkurenciji od gotovo petsto prijavljenih ušao među osam odabranih na toliko željenoj Akademiji, ja sam čvrsto odlučio iskoristiti tu jedinstvenu priliku i pobjeći iz mog staklenog akvarija na slobodu!

A, da bi u tom naumu uspio, bio sam primoran raditi u banci i po dvije smjene, kako bi imao što više slobodnih dana za učenje i ispite, te nerijetko dolaziti na posao nakon probdjevene noći nad knjigom…

U tim me je danima vjerujem, samo dragi Bog čuvao blagajničkih manjkova!

Ovo Vam, dragi moji, ne govorim sa željom da mi se divite!

Govorim Vam ovo kao ponizni svjedok one dobro znane životne istine: da sve što u životu sanjate i želite iz dna duše i srca, jednoga dana mora postati stvarnost

Ali, da bi snovi postali stvarnost na tom Vam putu trebaju i dobri ljudi.

A, ja danas sigurno ne bi stajao ovdje pred Vama u ovako svečanom trenutku da me jednoga dana (dok sam radio na mome omiljenom Radiju101) nije nazvala jedna gospođa sa željom da se nađemo i razgovaramo o mogućoj suradnji!

Zasigurno naslućujete, bio je to glas željezne Lady gđe. Ksenije Urličić i poziv koji se ne odbija!

Početkom devedesetih godina počeli smo raditi emisiju pod nazivom KRITIČNA TOČKA u kojoj sam učio osnove televizijskog zanata… od anketa na ulici do kratkih priloga…

A, kada je Ksenija dobila mogućnost osmisliti zabavnu nedjeljnu večer nastala je SEDMA NOĆ – emisija koja će ostati zapisana u povijesti HRT-a kao prvi nacionalni televizijski show koji je rušio granice u produkciji na ovim prostorima, postotke gledanosti i marketinških prihoda, show koji je ostao upamćen po spektakularnim gostovanjima u sportskim dvoranama ispunjenih do zadnjeg mjesta u Čakovcu i Splitskim Gripama, na stadionu Bijeloplavih u Osijeku pred više od 20 000 gledatelja, te dupke punoj pulskoj Areni!

DRAGA KS velika Ti HVALA na ukazanom povjerenju i danima u kojima smo živjeli surađujući na nizu naših velikih projekata.

A, velika HVALA i sjajnoj ekipi Sedme noći: redatelju Ivanu Miladinovu, scenografu Dragutinu Brozu, producentima Želimiru Sabljiću, Rajku Pavloviću i Branku Matutinoviću, organizatoru Aleksandru Črčeku, koreografkinji Tihani Škrinjarić, našim kamermanima predvođenim legendarnim Božom Jovanovićem, Ruži Novak, Meliti, Daši, Editi, našim majstorima rasvjete, tona, slike, scenskim radnicima

Neka mi oproste svi oni koje naprosto ne mogu nabrojati…

No, u životu je najveće umijeće povući se u pravom trenutku… a ja sam danas siguran da je jedna od mojih najboljih odluka bila da svoj profesionalni život nakon televizije nastavim pred radijskim mikrofonom.

A, sada mi dopustite zahvaliti se i onima koji su mi na bilo koji način pomogli da svoje najveće profesionalne uspjehe postignem tamo gdje sam i počeo u tom čudesnom, od oka skrivenom eteru: pokojnom Dušku Radiću, gospođi Ivanki Lučev, Željku Mesaru, te Brankici Muvrin i Jadranki Rilović!

I, kao radijski moderator i urednik itekako sam svjestan da bez timskog rada moje emisije nikada ne bi bile tako uspješne!

Na tome zahvaljujem Jadranki Besednik, Davoru Medakoviću, Goranu Komeričkom,Tini Šulek, te mladim snagama Miji Meglić i Antoniji Čosić!

Lijepa je spoznaja da smo tijekom proteklih osam godina na Drugom programu Hrvatskoga radija predanim „hranjenjem gladnih ušiju“ uspjeli pokazati da je RADIO mnogo više od podatna glazbenog automata.

I, na kraju moje odjavne špice koja će se zaustaviti 31. svibnja, želim se zahvaliti svojim roditeljima, te roditeljima moje supruge Sanje koju sam prvi puta ugledao i upoznao u pauzi generalne probe jedne davne Sedme noći.

Nakon četvrt stoljeća našeg zajedničkog života danas su ovdje s nama i naši anđeli Iva i Ivan

Dragi moji, beskrajno Vam HVALA na velikom razumijevanju da Vaš dady radi posao koji ne poznaje blagdane i nedjeljne ručkove!

A, što reći onima na kojima ostaje ovaj svijet medija, mojim mladim kolegicama i kolegama koji s velikim žarom u očima počinju graditi svoje karijere.

Dragi mladi prijatelji, vjerujte mi kada Vam kažem da je raditi ovaj posao blagoslovljena privilegija!

Ovaj je posao kreativan, inspirativan i jedinstven po tome što Vam (prije svega) daje mogućnost da upoznate i razgovarate s ljudima o kojima mnogi mogu samo sanjati.

Ovo je posao u kojem se morate educirati iz dana u dan … posao koji ima moć… ali samim time i naravno, veliku odgovornost.

Ovo je posao koji će od Vas iz dana u dan tražiti da se borite za istinu.

Ja ne želim da u toj borbi poginete, ja samo želim da je živite.

No, dragi moji, morate biti svjesni i činjenice da će na tom putu biti i teških dana

Ali, mudro je rekao, hraneći Gladne uši na Drugom HR, jedan od najvećih američkih i svjetskih pisaca duhovne književnosti čije riječi snažno utječu na pojedinca i svijet, NEALE DONALD WALSCH!

Uvijek imajte na pameti činjenicu da nema onoga na ovome svijetu koji u jednome trenutku svoga života nije doživio epizodu za koju je vjerovao da je TO nešto najgore što mu se moglo dogoditi…

… da bi se nakon nekoga vremena pokazalo da mu je upravo TA naizgled beznadežna situacija promijenila život iz korijena i postala nešto najbolje što mu se moglo dogoditi!

I, zato imajte vjere u život, u Boga i naravno, u sebe.

Ne želeći da zvuči patetično, zahvalit ću Vam se citirajući poruku dobrog i mudrog pisca:

Ne zaboravite, da i u ovim teškim vremenima morate iskoristiti svaki dan života koji vam je preostao…

Bilo da živite još tri, pet ili 50 godina, bilo da ste mladi ili stari – donesite odluku da ćete svaki dan ostatka svoga života donositi nadu, suosjećajnost, oproštaj i ljubav svima koje vaš život dotakne.

Pokažite svoju ljubav bez granice i bezuvjetno…

… upravo na način kako ste to danas pokazali meni darujući mi ovo veliko priznanje koje ću nositi u srcu do kraja svoga života!

Velika Vam hvala …