Hotel Korana-Srakovčić

Hotel Korana-Srakovčić

Hotel Korana, najljepši karlovački hotel, sagrađen je davne 1908. godine na obali rijeke Korane u srcu najljepšeg hrvatskog parka – Vrbanićevog perivoja. Poznato lječilište, kupalište, izletište … i omiljeno gradsko okupljalište na samom rubu karlovačke Zvijezde, kao jedan od simbola grada krasio je mnoge karlovačke razglednice.

Hotel Korana zvao se nakon 2. svjetskog rata Hotel Park, no Karlovčanima je uvijek bio i ostao Hotel Korana. Zub vremena, nebriga i posljedice rata izblijedjeli su njegov sjaj. Želeći nastaviti bogatu tradiciju, obitelj Srakovčić je početkom trećeg tisućljeća preuzela koncesiju nad ruševnom zgradom. U dogovoru s karlovačkim Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture i Ministarstvom turizma, sagrađen je novi hotel kao identična replika na istome mjestu.

Hoteli koji nose eko oznaku s logotipom „srce sa listom“ priznati su kao objekti koji vode najveću brigu o okolišu na svom području. Hrvatska eko-oznaka za smještaj u turizmu za male i obiteljske hotele prati strukturu Europske eko-oznake Eco-flower.

U eko hotelima jela se pripremaju po tradicionalnim receptima, od domaće proizvedenih proizvoda  s područja s kojeg potječe ili na kojem se nalazi hotel. Širenje ekološke svijesti među osobljem, gostima hotela i svima koji dolaze u doticaj sa njihovim uslugama  cilj je  kojemu  teže svi eko hoteli udruge Malih obiteljskih hotela.

Srce prirode

Priroda je u ovom dijelu Hrvatske nevjerojatna – bogata rijekama, šumama, brežuljkasta, osunčana. Kao da je stvorena da u sebi nosi bogatstvo plodova i života. Gljive, divljač, meso iz domaće proizvodnje, med, mirisno voće i povrće…samo su mali dio bogatstva gastronomije u ovom kraju.

Uz tradicijska jela i vrhunske ekološke namirnice, predstavljamo i vrhunska vina od kojih su neka okićena i međunarodnim priznanjima. Ne zaboravimo i vrhunsko pivo Karlovačke pivovare koja je osnovana 1854.godine., a jedna od tradicija ovog kraja je i proizvodnja sira, pa je nedavno osnovana turistička ruta Ceste sira Karlovačke županije

Na gastro putovanju prisjetiti ćete se nekih okusa koje ste možda već u užurbanom modernom životu zaboravili. Kušati ćete vina i lokalne proizvode u simpatičnim obiteljskim gospodarstvima. I sigurno ćete se vratiti ponovno jer ćete upoznati tople i drage ljude koji će za vas sve to pripremiti.

Miran krajolik, veličanstvena brda, jedinstvena panorama, zdrav, svjež i okrepljujući zrak, domaća kuhinja sa svježim namirnicama…Provedite nezaboravne trenutke i opustite se daleko od masovnog turizma, u našem malom selu u srcu Hrvatske.

Biftek u vrganjimaJelo-korana

sastojci:

1 kg junećeg bifteka
0,20 kg vrganja
0,10 kg senfa
0,10 l vinjaka
sol
papar
papar u zrnu

priprema:

Vrganje očistimo i narežemo na ploške. Od srednjeg dijela bifteka narežemo odreske debljine 4 do 5 cm, posolimo ih i popaprimo.

U tavi ugrijemo ulje i na srednje jakoj vatri bifteke pečemo 6-7 minuta. Zatim ih okrenemo na drugu stranu i pečemo još 6 minuta. Ovako pečeno meso izvadimo na toplo i poklopimo.

Zatim na masnoću od pečenja dodamo narezane vrganje i kratko ih popržimo da malo opuste. Začinimo ih solju i paprom te dodamo papar u zrnu. Sve skupa zalijemo vinjakom te kratko kuhamo da alkohol malo ispari. Umiješamo senf i kada zavrije na laganoj vatri kuhamo još 2-3 minute.

Odreske složimo na tanjure, prelijemo pripremljenim umakom od vrganja i poslužimo s domaćim širokim rezancima.

Hotel Korana-Srakovčić, vl. Ivan Srakovčić
Perivoj Josipa Vrbanića 8, Karlovac, tel. +385 (0)47 609-090, gsm. +385 (0)91 5216-379
www.hotelkorana.hr

Srce prirode, Seosko gospodarstvo Srakovčić
Gorica Lipnička 8, Ribnik, tel. +385 (0)47 609-090, gsm. +385 (0)91 1810-182
www.srceprirode.hr