Konoba Gospoja – Vinotel Gospoja

1995. godine je osnovana poljoprivredna zadruga obitelji Toljanić – Gospoja. Bazira se na stoljetnoj obiteljskoj tradiciji uzgoja autohtone sorte vinove loze – Vrbničke Žlahtine, proizvodnji vina i domaćih rakija.

Uz uzgoj grožđa i vinarstvo proširili smo svoju djelatnot i na ugostiteljstvo kako bi svoj proizvod mogli ponuditi kroz vlastite ugostiteljske objekte. Na taj način unutar naše kuće pratimo proces od uzgoja grožđa – proizvodnje vina – do plasmana gotovog proizvoda; tzv. proizvodni proces “od polja do stola”. Uz vino našim gostima nudimo i izvrsnu mladu janjetinu iz vlastitog uzgoja te autohtone krčke specijalitete. Zastupljena su riblja i mesna jela te domaće tjestenine (šurlice, makaruni, njoki).

2016. godine otvoren je i Vinotel Gospoja koji ima 23 smještajne jedinice s 58 ležaja, osam soba posvećeno je crnim, a devet bijelim sortama vinove loze, a pet luksuznih soba Vrbničkoj žlahtini. Blagodati vina i ulja sjemenki grožđa koristiti se i u wellness centru, kao i u ugostiteljskoj ponudi. Uz hotel nabavlja se i minibus za različite izlete koji se nude gostima.

ŽGVACET OD JANJETINE100_1082

Sastojci:

2,20 kg janjetina s kostima
700 g crvenog luka
30 g češnjaka
250 ml bijelog vina
20 g brašna
100 ml soka od rajčice
majčina dušica
ružmarin
peršin
sol
papar

Šurlice – makaruni na iglu

1 kg brašna
5 jaja
100 g maslaca
50 ml ulja
150 ml vode
sol

Meso narezano na kockice popecite na plitkoj masnoći. Dodajte sitno nasjeckani luk i polagano pirjajte dok ne ukuha tekućina. Pospite brašnom, dolijte sok od rajčica, vino, vodu, dodajte nasjeckani peršin, ružmarin, češnjak i mažuran, pa nastavite pirjati na laganoj vatri dok meso ne omek­ša. Tekućine mora biti toliko da prekrije meso.

Šurlice pripremite ovako. Od brašna, jaja, omekšanog maslaca, ulja i soli uz postupno dodavanje vode umijesite tijesto srednje čvrstoće. Pripremljeno tijesto oblikujte u male valjčiće koji potom valjajte preko pletaće igle tako da u sredini ostanu šuplji. Pustite da odstoje nekoliko sati, te ih kuhajte u većoj količini kipuće posoljene vode. Kad su šurlice kuhane, dobro ih ocijedite.

Uz žgvacet od janjetine poslužite domaće šurlice.

Gospoja P.Z., vl. Franjo Toljanić
Frankopanska 1, Vrbnik, tel. +385 (0)51 857-142
www.gospoja.hr