Tri brata u vinogradu

Antun Plančić došao je s Hvara u Zagreb u Udrugu Plavac mali i donio vina: BOGDANUŠA 2017 bazna varijanta,AGER 2016(baza Bogdanuša ,složeniji i moderniji tip vina),PHAROS OPOL 2016 tradicionalno vino iz sela Svirče od Plavca malog, DERNEKUŠA 2015., PLAVAC MALI 2015. bazna varijanta i PHAROS RESERVA 2012 selekcija grožđa.

Svaka butelja vina koja izađe iz vinarije Plančić je numerirana s informacijom koliko je boca tog vina buteljirano te godine.

Sjedište vinarije koju vode tri brata Plančić je u mjestu Vrbanj a godišnja proizvodnja vina sa 7 ha vlastitih vinograda te 5 ha koperantskih je 75.000 boca od čega su 30% bijela vina. Vina su od autohtonih hvarskih sorti Bogdanuša, Parč bijele te Darnekuša i Plavca malog crne sorte a u vinogradima ima i Trbljana i Mekuje. Inače na Hvaru je do sada pronađeno 17 autohtonih sorti među kojima i nedavno otkrivena Čorna Šemperinka.

Bogdanuša 2017. sa 12,5% alkohola, bazna varijanta je kvalitetno suho bijelo vino proizvedeno od grožđa istoimenog autohtonog hvarskog kultivara s lokaliteta Poljica. Kasno dozrijeva, potkraj kolovoza i ne nakuplja mnogo šečera pa bi zbog kiselina i uopće strukture mogla biti dobra baza za pjenušce što je nekada i bila kada su je dovozili s Hvara i od nje proizvodili poznati pjenušac Bakarsku vodicu.

Ager 2016. kvalitetno suho bijelo vino proizvodi se ručnom selelcijom ubranog grožđa od Bogdanuše i malo Parča i Tribljana među ostalim i sa lokaliteta Vrboske u starogrčkom nalazištu Ageru po kojem je vino dobilo ime i koji je pod zaštitom UNESCO-a. Od berbe 2016. proizvedeno je 4.666 boca. Vino je dva mjeseca bilo u barrique bačvama i ima 13,2% alkohola i 5,4 kiselina.

Pharos Opol 2016. sa 13,1% alkohola je kvalitetno tradicionalno suho ružičasto vino izborne berbe proizvedeno od Plavca malog s najboljih lokaliteta Dračev Dolac, Krušvica i Svirče s karakterističnih svjetlih tla. Od berbe 2016. proizvedeno 4.133 boce tehnologijom maceriranja masulja 36 sati a prije punjenja u bocu odležavo je 12 mjeseci.

Dernekuša 2015. sa 13,3% alkohola i 6,oo kiselina   je vino proizvedeno od istoimene   autohtone hvarske sorte koja se veže isključivo za otok Hvar a prema zapisima vinskog stručnjaka Politea postoje tri vrste Dernekuše. Posebna je jer raste na 560 metara nadmorske visine, na najvišim hvarskim vinogradima s kontinentalnom klimom. Za razliku od Plavaca, boju ovom vinu ne daje kožica već meso rubinske boje. Prinos je stabilniji od Plavca.

Pharos Reserva vrhunsko je suho crno vino barrique tehnologije zemljopisnog podrijetla hvarskog vinogorja s najboljih lokaliteta. Od berbe 2012. proizvedeno je 2400 boca uz potencijal starenja do 10 godina a Pharos Grand Cru s   lokaliteta Dubje, berbe 2009 napunjen je u 3.200 boca.

Sljedeće godine obilježit će se stogodišnjica vinarstva u obitelji Plančić.

Tekst: Tomislav Radić
Fotografije: Marko Čolić