Savršena šetnja kroz vrijeme s kraljicama graševinama kralja Ivana Enjingija

Velika je sorta graševina. Posebno kad je radi veliki vinar. Pokazala je to radionica “Kraljice iz kraljeva podruma” na 13. međunarodnom festivalu vina i gastronomije Vino.com u zagrebačkom hotelu Esplanade, na kojoj je Ivan Enjingi predstavio 11 berbi graševina, od mlade 2018. do i dalje mlađahne 1990.

  • – Svježa, mlada i voćna su sva vina koja smo kušali. Nisam ni slutio što sve ta sorta može dati – vidno je oduševljen bio Darrel Joseph, Amerikanac koji živi i radi u Beču i vinski kritičar je te sudac na najvećim svjetskim ocjenjivanjima poput Decanterova u Londonu ili Mundus Vinija u Njemačkom Neustadtu an der Weinstrasse.

Ivan Enjingi jedinstven je vinar. Veliki protivnik mode mladih i svježih vina za brzu potrošnju, koju mahom nameću industrijske vinarije kako bi što brže okrenule novac, pušta grožđe da sasvim sazrije u vinogradu, a vino u podrumu i pri tome ne koristi gotovo nikakva kemijska zaštitna sredstva, osim tradicionalnih, i to u minimalnim količinama. I svi su kvasci prirodni, s grožđa koje je ubrao.

Nakon nefiltrirane ovogodišnje graševinu iz tanka, kao pokazatelja od kakve sirovine nastaju čudesa koja će uslijediti, Enjingi je na kušanje ponudio berbu 2017., koja je također daleko od spremnosti ali na njoj se lijepo vidi kako se mlado vino razvija, pa 2015. To je najmlađe njegovo vino na tržištu. Potom smo preskočili desetljeća i uživali u predivnoj 28-godišnjakinji, berbi 1990. izvučenoj iz najdubljih dijelova podruma u prašnjavim bocama koje su već i same izazivale poštovanje. Vino je premašilo očekivanja, posebno kod stranih novinara, bilo ih je još iz SAD-a i Austrije, ali i iz BiH, Makedonije, Slovenije, Srbije…

Uslijedile su redom kasne berbe 2007., velika 1997., 1994. i 1993. pa povratak na 2002. To je vjerojatno najzanemarenije Enjingijevo vino. Ima zlatnu medalju i titulu najboljeg europskog bijelog vina od jedne sorte s prvog Decanterova ocjenjivanja 2004., no ostalo je u sjeni glasovitog Venja iz 1998. koje je tada postalo svjetski prvak među bijelim vinima od miješanih sorata u cjenovnoj kategoriji do 10 funta. Posljednja graševina na radionici bila je Izborna berbe 1998., još jedno veliko vino kojem 20 godina odležavanja ništa nije oduzelo. Štoviše, samo ga je obogatilo prekrasnom patinom.

Radionicu su oplemenili splitski kuhar Zlatko Marinović prekrasnim “morskim” paštetama, mariniranim ribama te slano-slatkim zalogajima, kao i požeška mljekara Biz odličnim sirevima. Zvijezda je bio sir odležan u Enjingijevu Crnom Venju 2006. (mješavina zweigelta, crnog pinota, frankovke, cabernet sauvignona i merlota) uz koje je to vino i posluženo.

Pojasnio je Ivan svoju “opsjednutost” tim vinom. Želi pokazati kako njegov kraj, a posebno njegovi vinogradi, mogu dati najbolje svjetsko crno vino. Zbog toga je posadio i hektar i pol frankovke te tisuće trsova posebnog klona cabernet sauvignona primjerenog hladnoj klimi na padinama Krndije, čak i do 400 metara nadmorske visine. To grožđe treba Crnom Venju osigurati više kiselina koje će pomoći u stabilizaciji vina i, na kraju, osigurati mu svježinu i ukupno bolji okus.

Na završetku službenog dijela radionice stigao je i odličan Crni pinot 2009. Planiranih sat i pol rasteglo se, naravno na dva i pol, a i tada je bilo podosta onih kojima se nije išlo. Njima je majstor poslužio nekoliko boca divnog, svježeg i voćnog, za njegov stil još mladog Zweigelta 2013.

Prije dvije godine na sličnoj radionici na Vino.comu predstavili smo sve berbe bijeloga Venja, lani Enjingijeva crna vina, a što ćemo sljedeće godine, tek se trebamo dogovoriti. Bili to rajnski rizlinzi, traminci, sauvignoni, sivi pinoti, možda i zweigelti ili frankovke, a zašto ne i crni pinoti, sigurno neće razočarati one koji će ih imati priliku kušati.

Priredio: Bakhov sin Ivo Kozarčanin

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s