En Primeur 2019 – Malvazije

REKORDAN BROJ MLADIH MALVAZIJA NA EN PRIMEURU 2019.

Više od 700 posjetitelja uživalo je u mladim malvazijama i sjajnoj atmosferi na jednoj od najatraktivnijih hrvatskih vinskih manifestacija

Zagreb, 11. veljače 2019. – Više od šezdeset istarskih vinara predstavilo je sjajne malvazije na upravo završenom tradicionalnom En Primeuru u zagrebačkom hotelu Esplanade. Uz istarskih pršut Jelenić i sireve Latus, njima se i ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak vinara Bregovite Hrvatske.

„Najveći broj vinara do sada na En Primeuru potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija – koju smo prvi puta organizirali još 2012., iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina koji uživaju u malvazijama iz svih dijelova Istre. Ovo je jedinstvena prigoda da se na jednom mjestu upoznaju sa karakteristikama nove berbe, a ova 2018. dala je vina velikog potencijala i visoke kvalitete“, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En Primeura.

„Rast ugleda naših vina sada se već može vidjeti i kroz brojke.  Izvoz vina porastao je za više od 22 posto  u prvih deset mjeseci prošle godine u segmentu vina više cjenovne kategorije.  Budući da je malvazija jedno od omiljenih vina turista, očekujem da će upravo vina dati svoj doprinos i turističkoj ponudi i turističkom identitetu Republike Hrvatske. HGK će i dalje kroz Udruženje vinarstva i pomoću nacionalnog brenda kojeg smo razvili, Vina Croatia – vina mosaica, raditi na međunarodnoj promociji vina, za što ćemo još snažnije uz vlastita sredstva koristiti i sredstava fondova EU i vinske omotnice“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Mladim malvazijama oduševljen je i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba koji je tradicionalno došao pozdraviti istarske vinare, a podršku je dao i Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

„I ovom prigodom sam se uvjerio da u Istri nema loših vina. Danas možemo pričati samo o dobrim i još boljim malvazijama. Naša je tehnologija na svjetskoj razini, a i istarski vinari su redom školovani i kontinuirano se educiraju, što je izvrsna nadogradnja na tradiciju koju imamo u vinarstvu. Jedino po čemu se malvazije razlikuju su nijanse koje im daje terroir, odnosno položaj s kojeg dolaze“, istaknuo je Pinzan, a upravo se o terroiru govorilo na radionici koja se već drugu godinu održava u sklopu ove manifestacije.

Dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, predstavio je devet malvazija s pet različitih dijelova poluotoka te zaključio kako se u mladim malvazijama odražava tipična sortna boja i aroma s dominantnim voćnim mirisima, a zahvaljujući pogodnim meteorološkim uvjetima, vrhunskoj tehnologiji i umijeću istarskih vinara ove će se godine piti odlična vina – na radost ljubitelja najpoznatije istarske sorte.

Priredila: Alma Radoš

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

EN PRIMEUR 2019. PREDSTAVLJENE MLADE MALVAZIJE S PET ISTARSKIH TERROIRA

 

Veliki potencijal mladih istarskih malvazija potvrdila je radionica „Malvazije kroz različite terroire Istre“, koja se održala u sklopu osmog En Primeura

 

Zagreb, 12. veljače 2019. – Prošlom vinogradarskom godinom zadovoljni su i stručnjaci i vinari, a o tome svjedoče i sjajne malvazije koje su se upravo predstavile tržištu na osmom En Primeuru u zagrebačkom hotelu Esplanade. Visoke ljetne temperature ubrzale su dozrijevanje grožđa pa se malvazija brala rano, a u nekim područjima vrlo rano – već krajem kolovoza.

„Zbog pada temperature u rujnu, došlo je do stagnacije porasta šećera, pa ni u kasnije branim malvazijama nije došlo do pretjeranih alkohola. Dominira limun žuta, a ovisno o podneblju prisutne su i nijanse zelene boje. Aromatika je izražena, naglašenih sortnih karakteristika, dominantnih voćnih mirisa breskve, jabuke i tropskog voća koji se isprepliću sa cvjetnim mirisima akacije, bazge i bijelog cvijeća ili cvjetno-herbalnim aromama. Ugodno su svježe, dosta mineralne, pune i prate mirisne karakteristike“, tako je opisao mlade malvazije dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci.

Na radionici „Malvazija kroz različite terroire Istre“ predstavljeno je devet sjajnih malvazija s pet različitih dijelova poluotoka – južne, zapadne, sjeverozapadne i sjeverne te centralne i istočne Istre. Svaka od malvazija nijansama, bojom, mirisom i okusom odražava područje s kojeg dolazi. I ovoga puta naglasak je bio na terroiru i njegovim specifičnostima, a ne na proizvođačima pa etikete nisu otkrivene.

„Prošla je godina za istarske vinare bila meteorološki povoljna. Tijekom vegetacije temperature su bile vrlo visoke, a vrijeme je bilo uglavnom suho, a tijekom dozrijevanja zabilježen je određeni pad temperature. To je pridonijelo ugodnoj svježini, harmoniji i voćnosti malvazija koje pokazuju i veliki potencijal dozrijevanja“, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre – udruge vinara i vinogradara Istre.

Rekordan broj istarskih vinara iz svih dijelova Istre, njih 61, na osmom En Primeuru predstavilo je najbolje iz svojih podruma, a istarska pršutana Jelenić i sirevi Latus prezentirali su najfinije delicije. Istrijanima se i ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

Priredila: Alma Radoš